kodkultur

Allmänintresset är viktigare än upphovsrätten?

I kölvattnet av prostitutionsskandalen runt guvenören Eliot Spitzer så har något intressant hänt: Associated Press, världens största nyhets- och bildbyå, har valt att helt enkelt sno bilderna från Ashley Alexandra Dupres myspaceprofil och syndikera dom till sina kunder (som i sin tur mångfaldigat dom på papper och webb).

Photo District News resonerar om de juridiska konsekvenserna utifrån amerikansk lagstiftning. Även fast det kan finnas en teoritisk möjlighet att medierna hävdar ”fair use” (för kommersiell användning!) så rekommenderar PDN’s expertis fotografen att ”förhandla om ersättning, och om det misslyckas: stäm!”.

Jag har inte riktigt koll på amerikansk upphovsrätt och hur landet ligger men en sak är klar: i och med att AP Photo även syndikerar ”sina” bilder internationellt till andra bildbyråer så är det inte längre enbart en fråga om amerikansk lag. I Sverige tillahandahåller nu Scanpix dessa piratbilder till sina kunder (jag har postat en skärmdump från deras kundwebb på min medieinriktade blogg).

Bland annat har DN, Metro och Realtid publicerat bilderna.

Nå. Är det, som pirater brukar hävda – ok att kränka upphovsrätten om det finns ett allmänintresse? Är det en frihet som bara stora företag kan kosta på sig i vinstintressets namn?

Via Adland. Andra bloggar om: , , . Intressant?

Exit mobile version