PGP firar femton år av skyddat privatliv.

Det är nu femton år sen Phil Zimmerman släppte den första versionen av Pretty Good Privacy (eller PGP om namnet oftast förkortas). PGP var ett av de första fria och relativt lättanvända programmen för privatanvändare som använde starka publika krypteringsnycklar som kunde utbytas över osäkra kommunikationskanaler. Syftet var från början att ge resursfattiga människorättsaktivister möjlighet att säkert kommunicera utan risk för övervakning. Då programmet spreds via internet åtalades Zimmerman av Kalifornska staten som ansåg att han brytit med USAs exportförbud av starka krypton. Efter en tre års lades åtalet ner. Det gick inte att bevisa att han själv bidragit eller uppmuntrat till ”olaglig spridning” av PGP.

Efter att turbulensen lagt sig startade Zimmerman företaget ’PGP Corporation’ och trots att källkoden alltid fanns tillgängligt fritt så gick det ingen nöd på affärerna, programlicenser såldes som smör. 1997 köpte Network Associates upp företaget och stängde snabbt koden. På initativ av aktivister från människorättsorganisationer och rörelsen för fri mjukvara skapades snabbt GPG, ”the GNU Privacy Guard”, en fri och öppen klon som idag är den dominerande aktören och håller fanan högt.

Tack för ett bra jobb Phil, du kommer alltid vara inskriven i den stora boken över Internets hjältar! <3 Andra bloggar om: , , , , , , , . Intressant!.



Write a Comment

Tio senaste: